Bunker Ontdekdag 2018

Tijdens het bouwrijp maken van de Noordboulevard op Scheveningen is in december 2017 een puntgave bunker gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in de bunker diverse spullen uit WO II gevonden, zoals een oude Duitse krant uit 1945, munitiehulzen en delen van een Duits uniform. Deze bunker was op basis van oude tekeningen onbekend bij de gemeente. De vondst is bijzonder omdat het identiek is aan een exemplaar dat ten zuidwesten van de Scheveningse haven heeft gestaan.

De S3k kazemat maakte deel uit van het Hollands verdedigingswerk van voor 1945. In Scheveningen waren drie kazematten en een gangstelsel, die deze drie met elkaar verbond gebouwd. Twee kazematten zijn tijdens de aanleg van de Zuidelijke Morales boulevard in 2010 blootgelegd. Eén hiervan is er verhuisd naar het Geniemuseum in Vught , de tweede is verwerkt in de Nieuwe boulevard en is zichtbaar gemaakt door middel van een venster in de boulevard. De derde en laatste kazemat heeft al die tijd in de Noordboulevard gezeten. Met de herinrichting van de boulevard is deze blootgelegd en zal volgend jaar in de nieuwe Noordboulevard een plek krijgen.

Op zaterdag 10 februari was het eenmalig mogelijk om beide bunkers te bezoeken. De gemeente Den Haag heeft in samenwerking met het Atlantikwall Museum Scheveningen en het Engelandvaardersmuseum de Bunker Ontdekdag georganiseerd. Op deze dag hebben wij ruim 1000 bezoekers rondgeleid door beide complexen.

Op onze Projectpagina staan diverse foto’s van de Nederlandse S3k Kazemat en de Duitse Pak/MG bunker.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *