Bunkerdag Den Haag Groot Succes

Ruim 19.000 mensen hebben afgelopen zaterdag de bunkers en andere overblijfselen van de Atlantikwall in Nederland bezocht. In Den Haag trokken de unieke bunkerlocaties van het Atlantikwall Museum duizenden bezoekers. Een groot succes! Lange rijen enthousiaste en nieuwsgierige bezoekers stonden klaar om een kijkje te mogen nemen in een van de vier locaties aan de Haagse kust. Het publiek was divers en de sfeer was goed! Jong en oud, van veteranen en gezinnen tot toeristen, schoolklasjes en stellen, ze waren er allemaal bij!

Een greep uit de dag

Van oorlog en bezetting naar de stad van Vrede en Recht, nergens in Nederland is het contrast van toen en nu zo goed zichtbaar als in Den Haag. Maar dat er nog zo veel Atlantikwall-erfgoed aanwezig is in onze stad, blijkt vaak toch een grote verrassing. Veel bezoekers gaan ook het gesprek aan met de gidsen en vrijwilligers. “Indrukwekkend!” Een buurtbewoner vertelt dat hij inmiddels 27 jaar in Kijkduin woont maar geen idee had van het bestaan van dit gangenstelsel. Een jonge vrouw wil nog even nakletsen:“Dit was mijn eerste Bunkerdag. Heel bijzonder! De geschiedenis komt opeens zo dichtbij dat je het bijna kunt ruiken en voelen.”

Bij een aantal brengt het herinneringen op aan andere tijden. Zo is een bejaarde man net klaar met zijn wandeling door het gangenstelsel van het Widerstandsnest 67 en vertelt aan een van de vrijwilligers dat hij vlak na de oorlog in deze bunker is geweest. Hij zat in het explosieventeam van de gemeente Den Haag die de sloop van de bunkers langs de kust realiseerde. We sluiten af met een compliment. Een vrouwelijke bezoeker steekt enthousiast haar duimen op; “Het mag gezegd worden dat jullie het heel goed doen hier in Den Haag! Goed verhaal, goed geregeld!” Dat horen we natuurlijk graag!

Bezoek aan bunkers buiten Bunkerdag

We hopen dat iedereen evenveel heeft genoten van Bunkerdag 2018 als wij en willen alle bezoekers bedanken voor de onvergetelijke dag! Bunkerdag gemist? Of wil je graag (nogmaals) een bunker bezoeken buiten Bunkerdag? Dat kan! Bekijk hier op onze website de mogelijkheden en de openingstijden van de verschillende locaties. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw Bunkerdag-ervaring. We zien jouw mail met vragen of suggesties dan ook graag tegemoet! Doneren? Heel graag! Jouw donatie komt ten goede! Hiermee verzekeren wij het beheer en behoud van het Atlantikwall-erfgoed in de stad voor de toekomst en volgende generaties.

Klik op de foto hieronder voor een leuke compilatie van deze dag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *