War in the woods. A column by Jenny van Leeuwen, Forestry forester in Hague Forest

Mouse Still the children listen to the 83-year-old woman. Me too. Her story seems a time so far away, but her presence at the same time so close! It is March 3, 2015. The war was 70 years ago and we recall the Hague Forest, in cooperation with Foundation March 3 '45. First, a route with the theme "War" opened by Bezuidenhout and forest. There are also many local residents for invited and six classes from a school in the district. The school then offered a tour of World War II in the Hague Forest. But an older woman took the floor and the children hang on her lips.

Listening with seriousness in the eyes

De vrouw is op de opening afgekomen en maakt contact met de kinderen. Ze boeit de kinderen met haar verhaal over de oorlog en de kinderen verzamelen om haar heen. Ze luisteren en stellen vragen. De kinderen voelen de ernst van het verhaal en daarmee de verwoestingen van het verleden. Ik hoef als boswachter en gastvrouw even niets anders te doen dan ook te luisteren. Dit moment verbreek je niet. Dit is waardevol.

De vrouw vertelt verder. Over de angst uit de oorlogstijd als de V2 raketten worden afgeschoten en het bulderende geluid ophoudt ten teken dat de kapotte raket terug zou komen en misschien ook de huizen zou raken. Over de misbombardementen op Bezuidenhout op 3 maart ’45 en hoe ze die dag vlucht met haar familie. Tijdens de vlucht verliest ze haar zusje als een brug door de bombardementen instort. Wat een drama! Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat iemand dit meemaakt. De verbijstering is op de gezichten van de kinderen te lezen met ernst in de ogen, maar ook medeleven en nieuwsgierigheid. Ze vragen rake vragen en de vrouw beantwoordt ze allemaal.

Traces of the past

Als de vrouw stopt met haar verhaal, neemt ze afscheid met een onverwachte luchtigheid. Ze heeft haar spontane, maar belangrijke onderdeel van de dag volbracht. Ze knikt en kijkt mij heel even aan. Ik snap het en neem het roer weer over. Nu hup het bos in voor de excursie, op zoek naar de sporen van de oorlog die nog in het bos te zien zijn. Met de vrijwilligers splitsen we de groep op. Vanaf de brug zien we resten van de Atlantikwall wat nu de ‘reigersloot’ heet. Deze antitankgracht was onderdeel van de Duitse verdedigingslinie en vormde een 27 meter breed obstakel voor de tanks van de geallieerden als deze aan land zouden komen. We lopen langs oude beuken met mitrailleurinslagen en langs de ‘uitkijkboom’ met een hakenkruis en het portret van Hitler in de stam getekend door een Duitse soldaat op wacht. We staan op een heuvel waarvan het grillige reliëf gevormd wordt door ondergrondse bunkers. Op de Walther Boerweide bekijken we de plek waarvandaan de V2 raketten werden afgeschoten.

Af en toe verschijnt er een eekhoorn of buizerd, waar de kinderen duidelijk ook op aanslaan. In gedachten bedank ik deze dieren. Een excursie met de boswachter over de Tweede Wereldoorlog mag dankzij de dieren af en toe ook wat luchtiger zijn; met verhalen over wat er nú leeft in het bos. Deze dieren hebben de oorlog niet meegemaakt, enkele oude bomen wel. Deze bomen stralen net als de vrouw wijsheid uit en ik heb ontzag voor deze bomen in in mijn bos. Straks zijn alle mensen die de oorlog hebben overleefd er niet meer. Ik hoop dat hun verhalen bewaard blijven, via verhalen, van generatie op generatie. Straks zijn er alleen nog oude bomen in leven die de oorlog hebben meegemaakt, die het verhaal met hun stilzwijgende aanwezigheid vertellen.

Lest we forget

If I take the kids goodbye, I feel good. This part of the next generation will be fine. They have today experienced the story with an intention that is almost unmatchable. This story is at least etched in their memories. In my mind I would like to thank again the old, wise woman. Lest we forget!

Jenny van Leeuwen Forestry forester is to include in the Hague Forest, Duivenvoordse Polder and the Green Heart. "As a forester, I work with people in nature. That gives me inspiration and energy. "The Hague Forest has a special place in her heart, as it is situated in a modern, bustling city, and at the same time to enjoy so much peace and history.
0 reply

Leave a Comment

A say?
Wear comfortable with!

Leave a Reply

The email address will not be published. Required fields are marked * *