Duitse aanval

Op 10 mei 1940 werd door Duitse luchtlandingstroepen het pas aangelegde hulpvliegveld Ockenburg aangevallen als onderdeel van de operatie Fall Gelb. Dit zou later herinnerd worden als de meidagen van 1940, voor Nederland was dit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na een hevige strijd van verovering en herovering viel het vliegveld uiteindelijk in Duitse handen. Er werd een schijnvliegveld van gemaakt: Scheinflughafen Ockenburg. Er werd getracht om zo de geallieerden te verwarren en een bombardement op het schijnvliegveld met namaakvliegtuigen uit te lokken.

Schaltbunker

Van de bunkers die voor het vliegveld zijn gebouwd is enkel de Schaltbunker nog aanwezig. Vanuit hier konden namaakvliegtuigen en bijbehorende verlichting worden aangestuurd om het geheel zo realistisch mogelijk te maken. In de bunker is een tentoonstelling over het schijnvliegveld te bezichtigen.

Openingstijden

Nog niet bekend

Route

Nabij restaurant De Haagsche Beek
Machiel Vrijenhoeklaan 175
Den Haag

Naast het parkeerterrein in de duinstrook.

Bereikbaar met bus lijn 23, 24, en 26. Uitstappen bij halte Kijkduinsestraat of Kijkduin, vanaf beide haltes is het circa 10 minuten lopen naar de bunker. Auto is gratis te parkeren.