Het complex

Vlakbij de boulevard van Kijkduin ligt onder de duinen een verborgen gangenstelsel, een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL. Het grootste deel van dit enorme complex is gesloopt voor de aanleg van het winkelcentrum en de achterliggende flats. In het duin achter het NH Atlantic Hotel resteert echter nog circa honderd meter tunnel met vier aangesloten bunkers. In dit gedeelte van het complex bevond zich onder andere de Flugwache, een onderdeel van de Luftwaffe die het luchtruim moest afspeuren naar vijandelijke vliegtuigen.

Restauratie

Doordat er een stuk tunnel na de oorlog is gesloopt was het gangenstelsel nog maar deels toegankelijk. In juli 2015 heeft de stichting dit gesloopte gedeelte opnieuw laten bouwen en zo de drie losse gedeeltes weer met elkaar verbonden. Hierna hebben de vrijwilligers dagenlang gewerkt om de tunnels en bunkers leeg te ruimen en veilig te maken voor publiek. Verder wordt het gangenstelsel bewust zo veel mogelijk in oude staat gelaten. Door deze werkzaamheden is nu in totaal circa 130 meter tunnel met 6 bunkers toegankelijk. Eind 2015 werd er door de vrijwilligers een voormalig open loopgraaf gereconstrueerd. Deze leidt naar een zogenaamde Tobruk, een eenmansbunker ter nabijverdediging.

Open dagen

Het gangenstelsel is sinds 2015 geopend voor bezoekers. Voor de veiligheid is een bezoek alleen onder begeleiding van een gids mogelijk. Aanmelden voor de rondleidingen is niet nodig, de groepen worden ter plekke gevormd.

Er is verlichting in het gangenstelsel aangebracht maar we hebben het wel spannend gehouden! Houd er rekening mee dat er tijdens de rondleiding meerdere trappen belopen moeten worden.

Openingstijden

Nog niet bekend

De rondleidingen zijn doorlopend, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Prijzen

Volwassenen€ 3
Kinderen tot 12 jaar€ 1
VeteranenGratis [op vertoon van veteranenpas]
OpmerkingHet is helaas niet mogelijk om op deze locatie te pinnen!

Route

In de duinen achter het NH Atlantic Hotel
Ter hoogte van Deltaplein 200, 2554 EJ, Kijkduin
Naast het NH Atlantic Hotel het duinpad ingaan, vanaf daar is het vijf minuten lopen tot het gangenstelsel.

Bereikbaar met bus lijn 23, 24, en 26. Uitstappen bij halte Kijkduin Strand. Auto is gratis te parkeren op loopafstand.