PaK / MG bunker Noord boulevard

De pakbunker, met bouwnummer 8535, is gebouwd medio 1942 in het kader van de ”Neue Westwall” De Neue Westwall was de voorloper van de Atlantikwall en bestond vooral uit veldversterkingen en licht gewapende betonnen bunkers met een dak en wanddikte van 1 meter. Deze bouwsterkte noemde men ”splittersicher” (scherfbestendig), en ook ”verstarkt feldmassig” (versterkte veldversterking). Scheveningen was een zogenaamd Hauptstutzpunkt, zoals havensteden Den Helder, IJmuiden, Hoek van Holland (Rotterdam) en Vlissingen. De haven was hier echter niet het belangrijkste te bewaken object, maar de stad Den Haag met al z’n Duitse instanties het feit dat er veel brede geasfalteerde wegen vanaf het strand landinwaarts voeren maakte van Scheveningen een beoogd doelwit voor een geallieerde invasie.

De bunker is gebouwd door de organisatie Todt, en was bedoelt voor een modern 4.7 centimeter SKODA PaK (Tsjechisch pantserafweerkanon). Dit kanon vuurde noordwest, over de lengte as van het strand om zoveel mogelijk landingsvaartuigen en gelande voertuigen uit te kunnen schakelen. In 1943 werd in het kader van het winterbauprogramm een ST bunker type 631 voor 4,7 cm festungspak gebouwd, enkele tientallen meter ten zuiden van de bunker die we nu bezoeken. Deze bunker had een dak en wanden van 2 meter gewapend beton, en verving de dunwandige PaK bunker. Het pantserdeel waarin het 4,7 cm kanon zat bevestigd werd verwijderd, en in plaats daarvan kwam een kleiner schietgat voor een zwaar machinegeweer.

Bij het ontdekken van de bunker zijn patronen en patroonhouders van een Hotchkiss machinegeweer gevonden. Aangenomen mag dus worden dat dit type machinegeweer in deze bunker heeft gestaan.
Onder het schietgat is ook (mogelijk door de bemanning van de bunker) een sokkel gemetseld, waarop precies de 3 benen van het affuit van de Hotchkiss passen. Achter de geschutsruimte ligt een afwachtingsruimte voor 6 soldaten.
Ten zuidwesten van de haveningang was op een hoog duin een identieke bunker gebouwd, deze is in de jaren 50 gesloopt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *