Widerstandsnest 324


Gebouwde bunkers

Commando

1x 608

Geschut

1x open bedding
1 x 600

Levensmiddelen

1x waterbergplaats

Manschappen

3x 502

Medisch

1x118a

OVerig

2 x gangenstelsel
1 x 616

Widerstandsnest 324 was gelegen in het Lindoduin, aan de Westduinweg en in het Doornpark aan de Doornstraat. De kern van het weerstandsnest lag op het Lindoduin, een kunstmatige heuvel die ooit is onstaan door het dumpen van overtollig zand dat vrij kwam bij het graven van de haven. De stelling was door de bezetter aangeduid als Bataillons-Gefechtsstand Lindoduin en bestond in hoofdzaak uit zeven zware bunkers. In het Lindoduin lagen twee bomvrije manschappenverblijven van het type 502 (Doppelgruppenunterstand), een geschutsopstelling van het type 600 (Geschützstellung für 5 cm KwK mit Mannschafts- und Munitionsunterstand) en een commandobunker van het type 608 (Battalions-, Abteilungs- oder Regimentsgefechtsstand). In het Doornpark lag nog een manschappenverblijf van het type 502 en een hospitaalbunker van het type 118a (Großer Sanitätsunterstand), deze waren door middel van een overdekte loopgraaf met elkaar verbonden. De telefoonverbindingen van Stützpunktgruppe Scheveningen en Stützpunkt Clingendael met het achterland kwamen tot stand door een telefoonschakelstation van het type 616 (Großschaltstelle) in de Duinstraat.

Rond 1941/1942 werd op het Lindoduin een uitkijkpost gebouwd die in 1943 was vervangen door een zwaardere bunker van het type 600. Dit type bunker is ontworpen als geschutsbunker maar is op het Lindoduin gebruikt als uitkijkpost, de geschutsopstelling op het onderkomen was daarom van een betonnen dak voorzien. De reden van deze keuze is niet bekend, mogelijk had het te maken met de plannen om in de Scheveningse haven zes bunkers van het zelfde type te bouwen. De bouw van de zes bunkers is overigens nooit tot stand gekomen.

Ten behoeve van woningbouw werd het Lindoduin in 1964 afgegraven, hierdoor kwamen de in het duin gelegen zware bunkers en gangen enigszinds onverwachts weer tevoorschijn. De bunker werden rondom vrijgegraven en vervolgens gesloopt. Eén manschappenverblijf, een hospitaal en een klein stuk gangenstelsel in het Doornpark bestaan nog. Het telefoonschakelstation ligt nog steeds in de Duinstraat onder het wegdek.

Bezetting

Volgens een kaart van 24 augustus 1944 werd Widerstandsnest 324 bezet door:

Polizei Waffen Schule III, bestaande uit 6 officieren, 8 onderofficieren en 44 manschappen, met als bewapening:

  • 2 × Leichtes Maschinengewehr
  • 2 × Schweres Maschinengewehr

SS-J.G., bestaande uit 1 officier, 11 onderofficieren en 24 manschappen, met als bewapening 3 × Schweres Maschinengewehr.

De verbindingseenheid Betr. Nachr. KP. Ndl die uit slechts vier manschappen bestond.



surlinio.png
fonds-1818.png
rotterdam-40-45.png
hoogendoorn-bouw.png
provincie-zuid-holland.png
schietbaan-hovius.png
bevervoorde.png
den-haag.png
zabawas.png
erfgoed.png
metropolis.png
signplantation.png