Openstelling Seyss-Inquart bunker

In het kader van 75 jaar bevrijding wordt de commandobunker van Seyss-Inquart te Wassenaar in september beperkt opengesteld voor publiek. Hiermee biedt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) geïnteresseerden de kans om dit bijzondere erfgoed te zien. Het Rijksvastgoedbedrijf werkt samen met de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen (SAMS). Wij verzorgen de rondleidingen door de bunker.

De bunker werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van Arthur Seyss-Inquart, de rijkscommissaris van Nederland namens de Duitse bezetter. Seyss-Inquart had de beschikking over een eigen bouworganisatie. Dit gaf hem de mogelijkheid om een bunker te bouwen die wat omvang en opzet betreft uniek is. Ook de gecombineerde functie van passieve luchtverdediging (Luftschutz) en actieve verdediging (versterkte legering en hoofdkwartieren) is uitzonderlijk. Daarnaast is de bunker vormgegeven als boerenschuur.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de bunker tijdens de Koude Oorlog door defensie gebruikt als commando- en communicatiecentrum voor de aansturing van buitenlandse inzet van het Nederlandse leger

Reserveren verplicht

De bunker kan alleen worden bezocht met een rondleiding, waar vooraf een reservering voor nodig is. Reserveren kan via www.eventbrite.nl, met een maximum van 2 plaatsen per reservering. Per rondleiding kan een gids maximaal 5 bezoekers tegelijk meenemen. Ook gelden maatregelen rondom Covid-19 voor het bezoek aan de bunker.

Toegankelijkheid

De specifieke constructie van de bunker kent vele obstakels, zoals drempels, steile trappen, lage doorgangen e.d. Daarom is de rondleiding helaas niet toegankelijk voor mindervaliden en minderjarigen <16 jaar. Ook mensen met een claustrofobische aanleg wordt deelname ontraden.

Reserveren

Widerstandsnest 318, Scheveningen

Het boegbeeld van de stichting is de commandobunker in het complex Widerstandsnest 318 (Verteidigungsstab Badhuisweg). Ook is er in dit complex een manschappenbunker ingericht en een toiletbunker toegankelijk gemaakt.

Meer informatie

Widerstandsnest 67 HL, Kijkduin

In Kijkduin heeft de stichting een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL toegankelijk gemaakt. Circa honderd meter tunnel en vier bunkers zullen uiteindelijk te bezichtigen zijn. Een deel van het gangenstelsel is nu al te bezoeken.

Meer informatie

Partners

De Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen maakt deel uit van het Netwerk Atlantikwall Zuid-Holland. In opdracht van de provincie Zuid-Holland en samen met gemeenten, terreinbeheerders, ondernemers en erfgoedorganisaties werkt deze stichting aan het behoud en het beleefbaar maken van de erfgoedlijn Atlantikwall.

Met het Museum Rotterdam ’40-’45 NU hebben wij een bijzonder partnerschap om elkaars museale functie over en weer te versterken.


 
Netwerk Atlantikwall Zuid-Holland

signplantation.png
bevervoorde.png
metropolis.png
den-haag.png
schietbaan-hovius.png
fonds-1818.png
erfgoed.png
rotterdam-40-45.png
surlinio.png
hoogendoorn-bouw.png
zabawas.png
provincie-zuid-holland.png