Museum open vanaf 2 april 2023

Vanaf 2 april is de locatie aan de Badhuisweg in Scheveningen iedere zondag geopend van 10 tot 16 uur. De locatie Kijkduin is iedere eerste zondag van de maand geopend. U dient wel vooraf reserveren via ons vernieuwde reserveringssysteem. Tevens kunt u de beschikbaarheid van het aantal plaatsen meteen zien in het systeem. Tijdens de rondleiding gebruiken wij een audiotour. Voor aanvang van de rondleiding krijgt u een QR code waarmee u toegang krijgt tot de App. In deze audiotour komen alle items die in het museum te zien zijn uitgebreid aan bod. Deze audiotour is te volgen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Voor deze audiotour is het gebruik van headphone/oortjes verplicht.

Klik hier voor meer informatie

Bij beschikbaarheid van een gids is het tevens mogelijk een rondleiding te krijgen zonder gebruik van deze audiotour. Deze rondleiding is per groep van maximaal 6 personen.

Widerstandsnest 318, Scheveningen

Het boegbeeld van de stichting is de commandobunker in het complex Widerstandsnest 318 (Verteidigungsstab Badhuisweg). Ook is er in dit complex een manschappenbunker van het type 622 toegankelijk. Deze manschappenbunker is ingericht als experiencebunker waarin onder andere films worden vertoont. Tevens is er een toiletbunker te bezichtigen.

Informatie en openingstijden

Widerstandsnest 67 HL, Kijkduin

In Kijkduin heeft de stichting een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL toegankelijk gemaakt. Circa 130 meter tunnel en 6 bunkers zullen uiteindelijk te bezichtigen zijn. Een deel van het gangenstelsel is nu al te bezoeken.

Informatie en openingstijden

Stad van Vrede en Recht

Vandaag is Den Haag wereldwijd bekend om zijn rol als de internationale wereldstad van Vrede en Recht. Thuishaven van belangrijke internationale instituten als het International Court of justice (ICJ), het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) en het International Criminal Court (ICC). Den Haag vervult daarmee een aanzienlijke rol in de hedendaagse vredespolitiek wereldwijd.

Gezien deze rol als bewaker van vrede en recht, is het opmerkelijk dat juist Den Haag, vergeleken met andere Nederlandse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen werd. Gelegen op een strategisch cruciaal punt aan de Noordzee en dichtbij Londen en Duitsland, werd de stad grotendeels verwoest door zowel bezetter als bevrijder.

Sinds de jaren van de wederopbouw heeft de stad haar steentje bijgedragen aan een betere wereld. Al deze tijd echter, zijn de her en der verspreide bunkers bewaard gebleven, zodat zij tegenwoordig als oorlogsherinneringen een scherp contrast vormen met de vele instituten van vrede.

Herinneren

Nu er steeds minder mensen zijn die zich de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog herinneren, worden de bunkers in Den Haag en de duinen van Scheveningen steeds belangrijker als historisch monument. Maar zeker zo belangrijk is, dat zij een fysieke schakel vormen tussen oorlog, vrede en vrijheid in het algemeen, en voor Den Haag en haar missie.Meer dan ooit is het belangrijk om stil te staan bij wat het betekent in vrijheid te leven. Het museum is een plek waar geleerd, ontdekt en gepeinst kan worden. Een breed publiek kan hier, of zij nu aangetrokken worden door de duinen en hun flora en fauna, de historie van de locatie, voor enkele momenten stil staan bij de situatie in onze wereld.

Partners

Atlantikwall Museum Den Haag maakt deel uit van het Netwerk Atlantikwall Zuid-Holland. In opdracht van de provincie Zuid-Holland en samen met gemeenten, terreinbeheerders, ondernemers en erfgoedorganisaties werkt deze stichting aan het behoud en het beleefbaar maken van de erfgoedlijn Atlantikwall.

Met het Museum Rotterdam ’40-’45 NU hebben wij een bijzonder partnerschap om elkaars museale functie over en weer te versterken.

provincie-zuid-holland.png
den-haag.png
signplantation.png
surlinio.png
fonds-1818.png
schietbaan-hovius.png
bevervoorde.png
zabawas.png
erfgoed.png
metropolis.png
hoogendoorn-bouw.png
rotterdam-40-45.png