Kaarten na tachtig jaar uit de archieven

Zondag 17 maart a.s. van 10:00 uur tot 16:00 kan je voor de laatste keer in de grote aangebouwde garage van de Seyss-Inquart bunker in Wassenaar de bijzondere kaarten bekijken die de Duitse krijgsmacht heeft gebruikt voor de planning en aanleg van de Atlantikwall. Vooral de kust van Zuid-Holland en in het bijzonder Den Haag worden uitgelicht. Het boeiende verhaal achter elke kaart kan je beluisteren met een handige audiogids. Als je in deze omgeving woont en interesse hebt in de Atlantikwall, wil jij deze gelegenheid niet missen. Naast de kaarten zijn er tal van foto’s uit de bezettingstijd te zien en is ook het indrukwekkende boek ‘Atlantikwall in kaart’ (Jeroen Rijpsma en Arthur van Beveren) te koop.

De enorme Seyss-Inquartbunker zelf is deze winter niet te bezoeken, maar met onze vrijwilligers kan je over het terrein lopen en de buitenkant van de bunker en de omgeving bekijken. Er valt heel veel daarover te vertellen. “Je gaat het pas zien als je het door hebt”.

Meer lezen

Bezoekadres
Clingendael Estate, Wassenaar.
Route: entree via kruising Van Brienenlaan in Wassenaar en Thérèse Schwartzestraat in Den Haag

Entreeprijzen
Volwassenen: €8,00 en Kinderen tot 12 jaar: € 2,00
Er is een mogelijkheid om te pinnen. Men hoeft niet vooraf te reserveren.
Let op: Het is alleen mogelijk om fietsen op het terrein te stallen. Voertuigen kunnen in de omgeving worden geparkeerd.

Graag tot zondag!

Opening seizoen 2024

De openingstijden voor het seizoen 2024 zijn bekend. De locatie Badhuisweg is opengesteld op elke zondag vanaf 5 mei tot en met 27 oktober 2024 van 10:00 tot 16:00 uur. De entreeprijs is € 8 voor volwassenen en € 2 voor kinderen tot 12 jaar. Kaarten kunnen online besteld worden via www.atlantikwallmuseum.nl en aan de kassa. U kunt ook pinnen. Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van de (meertalige) audiotour. In de omgeving van het museum is het betaald parkeren.

De locatie Kijkduin zal dit jaar beperkt opengesteld worden in verband met renovatiewerkzaamheden. De verwachte openingsdagen zijn 7 juli, 4 augustus, 1 september en 6 oktober. Kaarten voor uw bezoek aan deze locatie dienen online besteld te worden via www.atlantikwallmuseum.nl

Ook hier is het tegenwoordig betaald parkeren.

Wij zien u graag komend seizoen weer terug in ons museum.

Widerstandsnest 318, Scheveningen

Het boegbeeld van de stichting is de commandobunker in het complex Widerstandsnest 318 (Verteidigungsstab Badhuisweg). Ook is er in dit complex een manschappenbunker van het type 622 toegankelijk. Deze manschappenbunker is ingericht als experiencebunker waarin onder andere films worden vertoont. Tevens is er een toiletbunker te bezichtigen.

Informatie en openingstijden

Widerstandsnest 67 HL, Kijkduin

In Kijkduin heeft de stichting een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL toegankelijk gemaakt. Circa 130 meter tunnel en 6 bunkers zullen uiteindelijk te bezichtigen zijn. Een deel van het gangenstelsel is nu al te bezoeken.

Informatie en openingstijden

Stad van Vrede en Recht

Vandaag is Den Haag wereldwijd bekend om zijn rol als de internationale wereldstad van Vrede en Recht. Thuishaven van belangrijke internationale instituten als het International Court of justice (ICJ), het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) en het International Criminal Court (ICC). Den Haag vervult daarmee een aanzienlijke rol in de hedendaagse vredespolitiek wereldwijd.

Gezien deze rol als bewaker van vrede en recht, is het opmerkelijk dat juist Den Haag, vergeleken met andere Nederlandse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen werd. Gelegen op een strategisch cruciaal punt aan de Noordzee en dichtbij Londen en Duitsland, werd de stad grotendeels verwoest door zowel bezetter als bevrijder.

Sinds de jaren van de wederopbouw heeft de stad haar steentje bijgedragen aan een betere wereld. Al deze tijd echter, zijn de her en der verspreide bunkers bewaard gebleven, zodat zij tegenwoordig als oorlogsherinneringen een scherp contrast vormen met de vele instituten van vrede.

Herinneren

Nu er steeds minder mensen zijn die zich de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog herinneren, worden de bunkers in Den Haag en de duinen van Scheveningen steeds belangrijker als historisch monument. Maar zeker zo belangrijk is, dat zij een fysieke schakel vormen tussen oorlog, vrede en vrijheid in het algemeen, en voor Den Haag en haar missie.Meer dan ooit is het belangrijk om stil te staan bij wat het betekent in vrijheid te leven. Het museum is een plek waar geleerd, ontdekt en gepeinst kan worden. Een breed publiek kan hier, of zij nu aangetrokken worden door de duinen en hun flora en fauna, de historie van de locatie, voor enkele momenten stil staan bij de situatie in onze wereld.

Partners

Atlantikwall Museum Den Haag maakt deel uit van het Netwerk Atlantikwall Zuid-Holland. In opdracht van de provincie Zuid-Holland en samen met gemeenten, terreinbeheerders, ondernemers en erfgoedorganisaties werkt deze stichting aan het behoud en het beleefbaar maken van de erfgoedlijn Atlantikwall.

Met het Museum Rotterdam ’40-’45 NU hebben wij een bijzonder partnerschap om elkaars museale functie over en weer te versterken.

hoogendoorn-bouw.png
rotterdam-40-45.png
provincie-zuid-holland.png
erfgoed.png
den-haag.png
surlinio.png
schietbaan-hovius.png
metropolis.png
zabawas.png
signplantation.png
bevervoorde.png
fonds-1818.png