Museum open per 4 juli 2021

Vanaf 4 juli 2021 is ons complex aan de Badhuisweg in Scheveningen op zondag open. We hebben de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om een coronaproof bezoek mogelijk te maken.

Voor het Atlantikwall Museum Scheveningen gelden de volgende regels:

  1. Houd 1,5 meter afstand.
  2. Vanwege de beperkte ruimte in de bunker laten we in roulatie 1 huishouden per ruimte toe. Maximaal 15 minuten per ruimte.
  3. Raak niets aan.
  4. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken in de ruimtes mee te nemen.
  5. Onze vrijwilligers staan U graag te woord, maar alleen op gepaste afstand. Zij gaan daarom niet met U mee de ruimtes van de bunker in.
  6. U kunt alleen online betalen.

1,5 m afstand

Widerstandsnest 318, Scheveningen

Het boegbeeld van de stichting is de commandobunker in het complex Widerstandsnest 318 (Verteidigungsstab Badhuisweg). Ook is er in dit complex een manschappenbunker ingericht en een toiletbunker toegankelijk gemaakt.

Informatie en openingstijden

Widerstandsnest 67 HL, Kijkduin

In Kijkduin heeft de stichting een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL toegankelijk gemaakt. Circa 130 meter tunnel en 6 bunkers zullen uiteindelijk te bezichtigen zijn. Een deel van het gangenstelsel is nu al te bezoeken.

Informatie en openingstijden

Stad van Vrede en Recht

Vandaag is Den Haag wereldwijd bekend om zijn rol als de internationale wereldstad van Vrede en Recht. Thuishaven van belangrijke internationale instituten als het International Court of justice (ICJ), het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) en het International Criminal Court (ICC). Den Haag vervult daarmee een aanzienlijke rol in de hedendaagse vredespolitiek wereldwijd.

Gezien deze rol als bewaker van vrede en recht, is het opmerkelijk dat juist Den Haag, vergeleken met andere Nederlandse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen werd. Gelegen op een strategisch cruciaal punt aan de Noordzee en dichtbij Londen en Duitsland, werd de stad grotendeels verwoest door zowel bezetter als bevrijder.

Sinds de jaren van de wederopbouw heeft de stad haar steentje bijgedragen aan een betere wereld. Al deze tijd echter, zijn de her en der verspreide bunkers bewaard gebleven, zodat zij tegenwoordig als oorlogsherinneringen een scherp contrast vormen met de vele instituten van vrede.

Herinneren

Nu er steeds minder mensen zijn die zich de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog herinneren, worden de bunkers in Den Haag en de duinen van Scheveningen steeds belangrijker als historisch monument. Maar zeker zo belangrijk is, dat zij een fysieke schakel vormen tussen oorlog, vrede en vrijheid in het algemeen, en voor Den Haag en haar missie.Meer dan ooit is het belangrijk om stil te staan bij wat het betekent in vrijheid te leven. Het museum is een plek waar geleerd, ontdekt en gepeinst kan worden. Een breed publiek kan hier, of zij nu aangetrokken worden door de duinen en hun flora en fauna, de historie van de locatie, voor enkele momenten stil staan bij de situatie in onze wereld.

Partners

De Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen maakt deel uit van het Netwerk Atlantikwall Zuid-Holland. In opdracht van de provincie Zuid-Holland en samen met gemeenten, terreinbeheerders, ondernemers en erfgoedorganisaties werkt deze stichting aan het behoud en het beleefbaar maken van de erfgoedlijn Atlantikwall.

Met het Museum Rotterdam ’40-’45 NU hebben wij een bijzonder partnerschap om elkaars museale functie over en weer te versterken.

signplantation.png
zabawas.png
schietbaan-hovius.png
rotterdam-40-45.png
fonds-1818.png
hoogendoorn-bouw.png
surlinio.png
metropolis.png
bevervoorde.png
provincie-zuid-holland.png
erfgoed.png
den-haag.png