Het museum

Vlakbij de boulevard van Kijkduin ligt onder de duinen een verborgen gangenstelsel, een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL. Het grootste deel van dit enorme complex is gesloopt voor de aanleg van het winkelcentrum en de achterliggende flats. In het duin achter het NH Atlantic Hotel resteert echter nog circa honderddertig meter tunnel met zes aangesloten bunkers. In dit gedeelte van het complex bevond zich onder andere de Flugwache, een onderdeel van de Luftwaffe die het luchtruim moest afspeuren naar vijandelijke vliegtuigen.

Restauratie

Doordat er een stuk tunnel na de oorlog is gesloopt was het gangenstelsel nog maar deels toegankelijk. In juli 2015 heeft de stichting dit gesloopte gedeelte opnieuw laten bouwen en zo de drie losse gedeeltes weer met elkaar verbonden. Hierna hebben de vrijwilligers dagenlang gewerkt om de tunnels en bunkers leeg te ruimen en veilig te maken voor publiek. Verder wordt het gangenstelsel bewust zo veel mogelijk in oude staat gelaten. Door deze werkzaamheden is nu in totaal circa 130 meter tunnel met 6 bunkers toegankelijk. Eind 2015 werd er door de vrijwilligers een voormalig open loopgraaf gereconstrueerd. Deze leidt naar een zogenaamde Tobruk, een eenmansbunker ter nabijverdediging.

Openingstijden

In verband met Corona zijn wij voorlopig gesloten.

Prijzen

Volwassenen: €6,00
Kinderen tot 12 jaar: €4,00
Veteranen: Gratis op vertoon van veteranenpas.

Het is niet nodig om vooraf te reserveren. De rondleidingen zijn doorlopend, er worden ter plekke groepjes samengesteld. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.
Het is mogelijk om op deze locatie te pinnen.

Locatie

In de duinen achter het NH Atlantic Hotel, ter hoogte van Deltaplein 200, 2554 EJ, Kijkduin. Naast het NH Atlantic Hotel het duinpad ingaan, vanaf daar is het vijf minuten lopen tot het gangenstelsel.

Bereikbaar met bus lijn 23, 24, en 26. Uitstappen bij halte Kijkduin Strand. Auto is gratis te parkeren op loopafstand.

surlinio.png
signplantation.png
hoogendoorn-bouw.png
bevervoorde.png
erfgoed.png
metropolis.png
provincie-zuid-holland.png
schietbaan-hovius.png
den-haag.png
zabawas.png
fonds-1818.png
rotterdam-40-45.png