Widerstandsnest 2 H


Gebouwde bunkers

Geschut

1 x 600
2 x 667

Levensmiddelen

1 x provisiebergplaats
3 x waterbergplaats

Manschappen

1 x woonverblijf

Overig

5 x tobruk
1 x verwarmingsgebouw
1 x w.c.

Binnen de gemeente Den Haag lagen nog een aantal weerstandsnesten die niet tot Stützpunktgruppe Scheveningen behoorden maar in de Freie Küste lagen, het gebied tussen Festung Hoek van Holland en Stützpunktgruppe ScheveningenWiderstandsnest 2 H bevond zich achter de Algemene Begraafplaats Westduin.

Verdediging

Voor de flankverdediging had men de beschikking over een 5 cm KwK die was opgesteld op een bunker van het type 600 (Geschützstellung für 5 cm KwK mit Mannschafts und Munitionsunterstand). Het kanon stond op een speciale sokkel (Leichte Sockel-Lafette) met een zuidelijk schootsveld en was inzetbaar tegen de vijandelijke troepen en licht gepantserde voertuigen. De bunker beschikte tevens over een gassluis, een manschappenverblijf voor zes militairen, een ontsmettingsnis, een nooduitgang en er was een munitieruimte aanwezig voor een voorraad van 2000 granaten. Daarnaast stonden er twee geschutsbunkers van het type 667 (Kleinstschartenstand für 5 cm KwK) die ieder ook een 5 cm KwK bevatten. De bunker had maar één ruimte, de gevechtsruimte, waarin het kanon was opgesteld. In de wand van de bunker was een kleine munitienis aanwezig voor een voorraad van 144 granaten. Voor observatie en nabijverdediging waren er vijf Tobruks van het type 58C gebouwd.

Ondersteunende werken

De opslag van provisie bevond zich in twee standaard, gemetselde levensmiddelenbergplaatsen. Deze bunkers hadden een toogvormig dak met een ventilatiekoker. Het woonverblijf dat in het complex lag bestaat uit een grote en een kleine ruimte die gescheiden zijn door een wand met een deur.

Bezetting

In Widerstandsnest 2 H was de Heerespeilstelle “Ludwig” gelegerd. Dit was een peilinrichting van het Oberkommando des Heeres (OKH). De opdracht en het doel van de luisterpost was het onderscheppen van zendverkeer van onbekende zenders, het peilen van onbekende zenders en het decoderen van versleutelde telegrammen. Volgens informatie van 25 februari 1944 werd Widerstandsnest 2 H verdedigd door het 723 Grenadier Regiment, bestaande uit 2 onderofficieren en 15 manschappen, met als bewapening:

  • 2 × 5 cm KwK
  • 2 × Leichtes Maschinengewehr
  • 300 × Handgranate
  • 15 × Gewehr
  • 2 × Pistole
  • 1 × Leichte Pistole
  • 1 × Maschinepistole

Bron: https://www.vliegveld-ockenburg.net/


surlinio.png
provincie-zuid-holland.png
schietbaan-hovius.png
signplantation.png
zabawas.png
bevervoorde.png
hoogendoorn-bouw.png
fonds-1818.png
erfgoed.png
rotterdam-40-45.png
metropolis.png
den-haag.png