A Schule Westen

Sorghvliet

In park Sorghvliet was in de herfst van 1942 een school opgericht voor de opleiding van geheim agenten. Zij zouden, mochten de geallieerden het westelijk deel van Nederland of andere delen van West-Europa bevrijden, als spionnen en saboteurs achter de linies worden ingezet. Park Sorghvliet was tijdens de oorlog volledig afgegrendeld, voor de hoge muren patrouilleerden gewapende Duitse militairen en er hingen waarschuwingsborden met de boodschap dat toegang tot het park absoluut verboden was. Verder waren hier onder andere een cellengevangenis met wachtlokalen en een garage gebouwd.

Onderwijs

Het onderricht aan saboteurs en spionnen in opleiding was veelzijdig. Naast onderwijs in talen leerde men omgaan met springstoffen en moderne vuurwapens, radiozenders met geheime codes te gebruiken, auto- en paardrijden, boksen en schermen. De Agenten Schule West kreeg de naam Seehof. De oprichting en leiding was in handen van Friedrich Knollem die tijdens de bezetting voor de Befehlshaber der Sicherheitspolizei und des SD (BdS) werkte. De school was een onderdeel van de SS en werd ook wel aangeduid als Referat VIs. De school was wel onafhankelijk van de BdS want de aanwijzingen kwamen rechtstreeks van de Reichssicherheitshauptamt VI (RSHA Amt VI). Friedrich Knolle bleef tot de zomer van 1944 commandant van de school en stond gedurende die tijd direct onder het hoofd van die dienst, Wilhelm Harster. Zijn plaatsvervanger en de dagelijkse leider van de school was de HauptsturmfĆ¼hrer Johannes Jacobus Sprey, een voormalige Nederlandse reserveofficier en lid van de Germaansche SS in Nederland.

Uitbreiding

Eind 1943 of begin 1944 werd de school uitgebreid door de opening van de aanvullende radiozenderschool Kuhoff bij Deventer, ook de Oxenhof genoemd. Deze school werd gebruikt voor de opleiding van minder geschikte agenten. Door de oprukkende geallieerden werd de Kuhoff in september 1944 gesloten. De school in het park Sorghviet was rond die tijd zelfs teruggetrokken naar Duitsland. De training van alle agenten was beƫindigd. In de laatste maanden van het bestaan werden hier alleen nog Arabieren en Italianen getraind voor sabotage in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika.


fonds-1818.png
schietbaan-hovius.png
signplantation.png
surlinio.png
metropolis.png
erfgoed.png
bevervoorde.png
zabawas.png
den-haag.png
provincie-zuid-holland.png
hoogendoorn-bouw.png
rotterdam-40-45.png