Scheinflughafen Ockenburg

Meidagen

Op 10 mei 1940 werd door de Duitse krijgsmacht het pas aangelegde hulpvliegveld Ockenburg aangevallen als onderdeel van de operatie Fall Gelb. Dit zou later herinnerd worden als de meidagen van 1940, voor Nederland was dit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na een hevige strijd van verovering en herovering viel het vliegveld uiteindelijk in Duitse handen.

Schijnvliegveld

Om de geallieerden te misleiden werden er door de bezetter in de omgeving van vliegvelden vaak schijnvliegvelden aangelegd, compleet met namaakvliegtuigen, nephangars en verlichting. Men hoopte zo verwarring te zaaien en de kans op bombardementen op belangrijke vliegvelden te verkleinen. Ook Vliegveld Ockenburg werd verbouwd tot een schijnvliegveld. Na de capitulatie in mei 1940 werd het vliegveld direct afgesloten en tot Sperrgebiet verklaart, waarna het in de zomer van 1940 tot schijnvliegveld werd verbouwd. De bezetter gaf het de naam SF 19 (Scheinflughafen 19). Aan de kant van de Kijkduinsestraat werden rieten matten opgesteld om het terrein aan het zicht te onttrekken. Hierbij waren aan de linkerkant van de Wijndaelerweg een tiental namaakloodsen neergezet. Ze bestonden simpelweg uit een aantal palen met een dak erop, er omheen waren netten gespannen. Op het schijnveld werden houten vliegtuigen geplaatst en werden lichten aangebracht die moesten dienen als landingslichten. In de schoorsteen van de voormalige nettenfabriek Het Witte Huis aan de Ockenburghstraat hing een rode lamp. Deze rode lamp knipperde, zogenaamd om de Duitse toestellen te waarschuwen dat ze toch vooral dienden op te passen voor het hoge obstakel

Verdediging

De toegangsweg naar het schijnvliegveld werd permanent afgesloten met hoge hekken en later werd er als extra barricade een kleine gracht gegraven. Het vliegveld werd aan de landzijde verdedigd door Widerstandsnest 2H, dit complex viel net buiten Stützpunktgruppe Scheveningen en behoorde daarom tot de Freie Küste Scheveningen – Hoek van Holland. In 1944 werd het schijnvliegveld volgelegd met landmijnen. Na de oorlog was het terrein tot en met september 1945 afgesloten omdat de landmijnen nog door Duitse krijgsgevangenen werden geruimd.

Bron: https://www.vliegveld-ockenburg.net/

Vliegveld
Wachtgebouw van het voormalige schijnvliegveld

fonds-1818.png
signplantation.png
schietbaan-hovius.png
provincie-zuid-holland.png
bevervoorde.png
erfgoed.png
surlinio.png
rotterdam-40-45.png
den-haag.png
metropolis.png
hoogendoorn-bouw.png
zabawas.png