Widerstandsnest 308


Gebouwde bunkers

Geschut

3 x mitrailleurkazemat

Levensmiddelen

1 x waterbergplaats

Overig

2 x Luftschutzbunker
2 x w.c.

Widerstandsnest 308 lag tussen de Wassenaarseweg en de Groenhovenstraat. De bunkers in dit complex verdedigden de Hauptkampflinie en ook de toegang tot Stützpunkt Clingendael (gelegen bij de Wassenaarseweg). De Hauptkampflinie volgde hier Het Kanaal naar Scheveningen, dat met een breedte van 15 tot 18 meter een tankgracht vormde. Als aanvulling op de tankgracht kwamen langs de volledige lengte van de Raamweg nog betonnen en bakstenen muren voor. De onbebouwde gedeelten (zoals uitkomende straten en open terreinen langs de tankgracht) waren met betonnen muren versperd, de bakstenen muren stonden voor de begane grond van de bebouwing langs de tankgracht en voor een aantal bunkers ter camouflage.

Verdediging

In het weerstandsnest kwamen twee betonnen mitrailleurbunkers voor, deze waren bij de Carel van Bylandtlaan en de Groenhovenstraat beide in een betonnen muur opgenomen. Deze bunkers hadden veelal aan drie zijden een schietgat zodat zowel frontaal als flankerend vuur uitgebracht kon worden. Een derde mitrailleurbunker was gebouwd in de kelder van het pand Raamweg 10. De brug over Het Kanaal, in het verlengde van de Laan van Copes van Cattenburgh, was gesloopt. Om grote verliezen bij luchtaanvallen op de gebouwen (welke in gebruik waren genomen door de bezetter) te voorkomen, lagen in de Carel van Bylandtlaan twee Luftschutzgraben. Dit waren langwerpige, geknikte ondergrondse werken met een lengte van circa 50 meter en een breedte van 8 meter.

Bezetting

Volgens een kaart van 24 augustus 1944 werd Widerstandsnest 308 verdedigd door de 3/Polizei Waffen Schule III, bestaande uit 2 onderofficieren en 26 manschappen, met als bewapening 3 × Leichtes Maschinengewehr.


signplantation.png
surlinio.png
bevervoorde.png
den-haag.png
rotterdam-40-45.png
provincie-zuid-holland.png
hoogendoorn-bouw.png
fonds-1818.png
metropolis.png
zabawas.png
erfgoed.png
schietbaan-hovius.png