Widerstandsnest 317


Gebouwde bunkers

Geschut

1 x 625B

Manschappen

2 x manschappenverblijf

Munitie

1 x munitiebergplaats

Overig

4 x gang met tobruk
1 x kabelput
1 x tobruk

Widerstandsnest 317 lag tussen de Noordwijkselaan en de Hoek van Hollandlaan. Dit weerstandsnest moest de Hauptkampflinie, die werd gevormd door de zigzag verlopende tankgracht, verdedigen. Aan de Duinlaan bevonden zich vier bunkers waaronder een zware geschutsbunker van het type 625B (Schartenstand für 7.5 cm Pak 40 (Eingang rückwärts)). Deze bunker lag in de voortuinen van Duinlaan 141 en 143 en in de achtertuin van Duinlaan 145. Voor de bouw van de bunker werd de villa Duinlaan 145 door de bezetter gesloopt. Aan dezelfde laan bevonden zich nog enkele kleinere verdedigingscomplexen.

Aan de Meer en Boslaan 102 met de hoek Duinlaan bevond zich een overdekte loopgraaf met een Tobruk (eenmansbunker) van het type 58c. In de middenberm van de Meer en Boslaan bevond zich een zwaardere Tobruk van het type 65a, hierin kon zowel een 5 cm KwK L/42 als een 5 cm KwK L/60 worden opgesteld. Aan de tobruk was klein stukje overdekte loopgraaf aangesloten die naar een klein manschappenverblijf leidde. Via een open loopgraaf kon men een kleine munitiebunker bereiken waar de munitie voor deze tobruk lag opgeslagen. Aan de Meer en Boslaan 101 met de hoek Duinlaan bevond zich ook een overdekte loopgraaf met een Tobruk van het type 58c. Deze tunnel was aangesloten op de villa Meer en Boslaan 101 waar de manschappen van de Polizei Waffen Schule III en de 2./SS-Panzer Jäger gelegerd waren. De tunnel was via een luik in de vloer van de villa te betreden. De tunnel liep verder onder de weg door naar het manschappenverblijf in de middenberm. Op de hoek van de Duinlaan en de Kijkduinsestraat bevond zich een Kabelschaltbrunnen (kabelput), aan de overkant van deze straat lag nog een losse Tobruk van het type 58c.

Bij de Hoek van Hollandlaan lag voor de tankgracht een klein verdedigingscomplex, bestaande uit drie Tobruks van het type 58c met een stelsel van overdekte loopgraven en een manschappenverblijf. In het voorjaar van 1945 lag er in de Kijkduinsestraat een noodbrug over de tankgracht, geschikt voor het oversteken van zwaar materieel.

Bezetting

Volgens een kaart van 24 augustus 1944 werd Widerstandsnest 317 bezet door:

6./ Polizei Waffen Schule III, bestaande uit 1 officier, 3 onderofficieren en 38 manschappen, met als bewapening:

  • 5 × Leichtes Maschinengewehr
  • 3 × Schweres Maschinengewehr

2./SS-Panzer Jäger, bestaande uit 12 manschappen, met als bewapening:

  • 1 × Leichtes Maschinengewehr
  • 1 × Schweres Maschinengewehr
  • 1 × 7,5 cm Pak

surlinio.png
provincie-zuid-holland.png
rotterdam-40-45.png
hoogendoorn-bouw.png
den-haag.png
schietbaan-hovius.png
metropolis.png
erfgoed.png
bevervoorde.png
zabawas.png
signplantation.png
fonds-1818.png