Widerstandsnest 325


Gebouwde bunkers

Overig

1 x garage
1 x onbekend

Widerstandsnest 325 was gelegen aan de Laan van Poot. Bij de kruising van de Laan van Poot met de Nachtegaallaan was een groot garagegebouw geplaatst. Naast de garage waren er in het pand ook drie kantoren, een werkplaats, een motorenrevisie werkplaats, een schaftlokaal, een magazijn en een spoelplaats. Direct naast de garage ligt de Abraham Schierbeektuin, een vogeltuin. Deze vogeltuin is in 1928 opgericht door de Algemene Vereniging Natuurbescherming en werd vanaf 1941 beheerd door André van der Laan.

De Duitse Hauptmann Gerhardt had het nog aan de stok gekregen met André van der Laan; Duitse militairen hadden tegen kerst 1942 de toppen uit een aantal sparren gezaagd om als kerstboom te gebruiken, en duiven geschoten om kerstmaaltijden van te maken. Gerhardt beloofde dat het nooit meer zou gebeuren, hetgeen Van der Laan een pak van het hart was; in de tuin lagen wapens van het verzet verborgen.

Bezetting

Widerstandsnest 325 werd verdedigd door een klein detachement. Deze bestond uit 1 officier, 10 onderofficieren en 27 manschappen, zij werden aangevoerd door Hauptmann Gerhardt. De bewapening bestond uit 3 × Leichtes Maschinengewehr.


fonds-1818.png
schietbaan-hovius.png
hoogendoorn-bouw.png
provincie-zuid-holland.png
zabawas.png
metropolis.png
rotterdam-40-45.png
signplantation.png
bevervoorde.png
erfgoed.png
surlinio.png
den-haag.png