Bunker gevonden bij werkzaamheden in Kijkduin!

23 januari 2019


Nadat we een telefoontje kregen dat er bij bouwwerkzaamheden in Kijkduin een bunker was gevonden, zijn enkele van onze vrijwilligers snel ter plaatse gegaan om samen met de betrokkenen het gevonden object te inspecteren. De gevonden bunker bleek een geheel intacte waterbergplaats te zijn voor één watertank van 1700 liter (wasserbehalter). De waterbergplaats was gekoppeld aan een overdekt gangenstelsel dat hoorde bij het Duitse bunkercomplex Widerstandsnest 67 HL, onderdeel van Vesting Scheveningen. Het bouwwerk is een bunker in de klasse “feldmassige ausbau” met wanden van kalkzandsteen en een betonnen dak.

In overleg is een extra onderzoek ingepland om het omringende terrein methodisch te onderzoeken met prikstokken en metaaldetectors. Hierbij zijn resten van gemetseld gangen en betonnen funderingsplaten van andere bouwwerken gevonden. Helaas waren de meeste restanten al (deels) gesloopt voor het in de 60-70’er jaren gebouwde winkelcentrum waardoor de resten niet meer 100% te determineren waren.

We hadden al wel verwacht dat er restanten van het bunkercomplex onder het winkelcentrum aanwezig zouden zijn maar dat er nog een intacte bunker zou worden gevonden was toch nog een hele verrassing!

We zijn dan ook blij dat wij als serieuze partner om de tafel mogen zitten met verschillende organisaties om in samenwerking onderzoek te doen naar de restanten van de Atlantikwall in Den Haag en omgeving.

De waterbergplaats wordt gesloopt, de rest van het terrein wordt opgeschoond om ruimte te maken voor nieuwbouw appartementen.

Bunker Gevonden

zabawas.png
fonds-1818.png
erfgoed.png
provincie-zuid-holland.png
den-haag.png
metropolis.png
schietbaan-hovius.png
hoogendoorn-bouw.png
signplantation.png
rotterdam-40-45.png
surlinio.png
bevervoorde.png