Commandopost Clingendael special open tijdens bunkerdag op 25 mei 2024

25 mei 2024


De Commandopost Clingendael, ook bekend als ‘Seyss-Inquart bunker' gaat speciaal tijdens Bunkerdag 25 mei 2024 open!

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei 2024 is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners langs de Nederlandse kust. In Den haag moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak te zoeken.

Bunkerdag in Den Haag/Wassenaar

De Commandopost Clingendael, ook bekend als ‘Seyss-Inquart bunker’, zal speciaal tijdens Bunkerdag worden geopend voor het publiek. De bunker werd gebouwd gedurende 1942 en 1943 en was bestemd als veilig onderkomen voor de rijkscommissaris Seyss-Inquart en zijn staf (vandaar de naam: de Seyss-Inquart bunker). Hijzelf woonde hier verderop in Huize Clingendael.

Deze unieke bunker is aangeduid als Sondernbau vanwege zijn vorm en afmetingen. Er bestaat geen tweede exemplaar. De bunker zelf is zestig meter lang, dertig meter breed en vijftien meter hoog en gecamoufleerd als boerenschuur.

Vanaf 1948 tot 1989 (bij de val van de Muur) is deze bunker operationeel gebruikt door Defensie voor onder meer een aantal hele belangrijke operaties tijdens de Koude Oorlog. Daar is de naam Commandopost Clingendael ontstaan.

De vrijwilligers van het Atlantikwall Museum Den Haag zullen de bezoekers door de bunker begeleiden. In het Atlantikwall Informatie Centrum zal er uitleg gegeven worden over de geschiedenis en de inzet van de bunker. De route door de bunker duurt ongeveer 30 minuten. Vanwege de verwachte belangstelling dienen de bezoekers rekening te houden met enige wachttijd. Er is sprake van een maximum/beperkt aantal bezoekers tegelijk in de bunker.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen leer je de verhalen van de wijk en haar bewoners kennen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Meer informatie:
Meer informatie over de locaties, het programma en de verschillende activiteiten is te vinden op www.bunkerdag.nl.

Wanneer:
Zaterdag 25 mei 2024 | van 10.00-17.00 uur.

Prijs:
€ 7,50,- volwassenen, € 4,- kinderen van 4 tot 12 jaar en gratis voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.

Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall

De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4


rotterdam-40-45.png
fonds-1818.png
metropolis.png
den-haag.png
schietbaan-hovius.png
zabawas.png
hoogendoorn-bouw.png
erfgoed.png
surlinio.png
provincie-zuid-holland.png
signplantation.png
bevervoorde.png